V I T A M I N E R:

Er det nødvendigt at give vore fugle vitaminer seperat, og da i hvilket omfang? Ja det er det så absolut, hvis vi ønsker, at vore fugle skal trives og ikke bare overleve. Hvis vi også stiller krav om at de skal give os unger på pind, og helst hvert år, ja så er det nødvendigt med en målrettet indsats også hvad angår vitaminer. Med de nye regler for import, eller forbud mod samme, er det mere nødvendigt nu end nogen sinde før, at vi regelmæssigt får unger, hvis vi ønsker at bevare de arter i fangenskab som vi har idag. Men den udvikling at vi skal til at sætte os mere ind i fuglenes trivsel kan også kun ses som en stor forbedring i det at holde fugle i fangenskab

Med det foder som vi i dag kan købe, specielt frøene, indeholder det simpelthen ikke tilstrækkeligt af vitaminer og mineraler. Vi har nedenfor indsat et skema med en undersøgelse af hvordan udviklingen over en årrække har været med hensyn til indholdet af vitaminer og mineraler i almindelige grøntsager m.v. til os mennesker. Der er ingen grund til at tro, at det skulle forholde sig anderledes med de ting som vi byder vore fugle, måske endda tværtimod. I den verden vi lever i bliver det mere og mere et spørgsmål om at avle afgrøderne hurtigt og til så billig en pris som muligt, at få dem gjort holdbare, (lagerfaste/tørret), og til at se indbydende ud, indtil vi forbrugere skal købe dem. Når vi ikke engang kan være sikre på indholdet i de dansk producerede fødevarer, hvordan ser det så ikke ud med de varer som kommer oversøisk fra?

Skema nedenstående:

Skemaet her viser en sammenligning af gennemsnitsværdierne af mineral- og vitaminindholdet i frugt og grønt målt i årene 1985, 1996 samt 2002. Målingerne er foretaget på Brokkoli, Bohnen (bønner), Kartoffeln, Möhren (gulerødder), Spinat, Banane, Erdbeeren (jordbær). Årsagerne til nedgangen er: Udpint jordbund, luftforurening, for hurtig vækst og lang lagertid.
Målingerne er foretaget af: 1985 Pharmakoncernen Geigy (Schweiz). 1996 laboratoriet for levnedsmidler i Karlsruhe og 2002 af Sanatorium Oberthal (Tyskland).


Vi har tidligere brugt vitaminer i flydende form. Men efter at vi for år tilbage gik over til at bruge vitaminer i pulverform har vore resultater m.h.t. yngel forbedret sig markant. Vitaminer bør iøvrigt gives om morgenen, idet de har en meget begrænset holdbarhedstid når de først er opløst i vand. De er desuden også følsomme overfor lys, så farvede pumpeglas er i den henseende at en fordel.

Almindelige multi-vitaminer:

Hvad skal man så vælge af produkt? Det er svært at sige om det ene er bedre end det andet, men vi har valgt produkter fra Versele-Laga, Orlux serien. De har opdelt vitaminerne efter fuglenes behov i de forskellige perioder. Der er således 3 forskellige grund-vitaminprodukter.
Orlux, Ferti-Vit, m. ekstra indhold af E-vitamin, forberedelse til ynglesæson.
Orlux, Muta-Vit, m. ekstra indhold af svovlholdige aminosyrer, til fældetiden.
Orlux, Omni-Vit, et bredt virkende vitaminprodukt til resten af året, (rugetid + hvileperiode).

D3 Vitaminer:

På grund af at vore fugle ikke er udendørs hele året, og når de er det, ikke har ret stor mulighed for direkte sollys, giver vi dem D3 vitaminer én gang om ugen. Ved direkte sollys danner de selv vitaminet ved hjælp af solens stråler på fjerdragten.Vitaminet er nødvendigt for at fuglen kan optage calcium, og da vi netop har haft problemer med calciummangel har vi besluttet at give dem D3 regelmæssigt. Men man skal være forsigtig med D-vitamin da det er fedtopløseligt og derfor kan overdoceres. Vi har beregnet behovet til at være ca. 10-15 IU pr. fugl pr. uge. Vi giver ca. 3-6 IU pr. uge pr. fugl. For at kunne docere det har det været nødvendig at kende vandbehovet hos en sisken pr. dag. (Vores siskner optager 2,93 ml. vand pr. døgn).

K1 Vitaminer:

Vores fugle får også regelmæssigt tilført K1 vitaminer. Det gælder her det samme som for de ovennævnte D3 vitaminer at de er fedtopløselige, og derfor kan overdoceres. Vi følger her leverandørens anvisninger, og giver ca. 12 dråber af det pågældende produkt i én liter vand én gang om ugen. K1 vitaminet har iøvrigt også indflydelse på blodets tykkelse. Det virker stabiliserende på den fortyndende virkning som de forebyggende midler til behandling af coccidiose har på blodet.

ADE Vitaminer:

Hvis man har konstateret coccidiose i bestanden, og det derfor er nødvendigt med gentagelse af en kur herimod er det tilrådeligt at man i de mellemliggende perioder giver et vitaminpræperat uden B-Vitaminer. Disse (B-Vitaminerne) har en negativ virkning på coccidierne, idet de giver næring til at de igen kan blomstre op.

Vitaminer, hvor ofte, hvor meget, hvor når og af hvilket produkt?

I hvilket omfang skal vi give vitaminer? Ja det er bl.a. en af grundene til, at vi har valgt at bruge produkterne fra Orlux serien. Herfra har man udarbejdet en såkaldt brugsanvisning for hvordan man kan sammensætte årets gang m.h.t. ikke alene vitaminerne, men også mineraler (calcium) og til stabilisering af fuglenes tarmflora. Det er efter vores opfattelse en stor hjælp, når man skal sammensætte det mix af produkter som gerne skulle være med til at holde vores fugle sunde og i en god kondition. Vi har tilpasset skemaet til vort fuglehold af siskner og er her nedenfor angivet. Der er nederst indsat fodring med blødfoder og spiret frø. - Men du selv hente originalskemaet hos Versele-Laga Orlux ved at bruge nedenstående Link, den kommer så frem tysk tekst. (Hvis du hellere vil have den på engelsk, fransk eller hollandsk skal du blot selv starte på www.Orlux.be og så vælge det sprog du ønsker).

Artikel af Orlux, Hvorfor skal fuglene have vitaminer?

Artikel af Ronald Hvam, Vitaminer: hvad er det?

Versele-Laga Orlux: Originalskema