S Y G D O M M E:

Sort plet, - er problemet løst?


En artikel af Rudolf Spachmann, DKB dommer FPMCE, Marbach, Tyskland

”Den sorte plet” er har været et problem i adskillige år, selv undersøgelser ved renomerede institutter har ikke bragt resultater. I mit opdræt optrådte hvert år ”den sorte plet”, og det var altid sådan at de unger som havde det døde indenfor 3-4 dage. Ikke kun ved kanarierne, nej også ved mine carduelis kunne jeg fastslå dette. Besynderligt nok var de stærkest angrebne mine kapuzinere, i de sidste 2 opdrætsår havde jeg derfor ingen resultater, senest på det tidspunktet hvor ungerne skulle ringmærkes døde de. Det var naturligvis alt andet end befriende. Det er jo sådan, at man ved begyndelsen af opdrættet har de største forventninger, men snart kom kendsgerningerne

Foto: Rudolf Spachmann.

Billeder er af Kapuzinerunger med "sort plet", 3 dage gamle.

Så vidt mine strøtanker, nu til det egentlige tema:

Ved begyndelsen af opdrætsperioden 2007, de første unger var 3 Kapuzinere, viste sig at have ”den sorte plet”, det var den igen, og efter 4 dage var ungerne døde!
Det gik som forventet, men jeg ville denne gang ikke affinde mig med det, men hvad kan man gøre imod det? Give medikamenter, men hvilke, og hvordan med doseringen? Da fik jeg en idé, efter at have læst en seddel indlagt i ”F10 super desinfektionsmidlet”. Jeg bliver nødsaget til at reklamere for det her. Hvad stod der dog på denne indlagte seddel, under sikkerhedsforskrifter: ”Midlet er ugiftigt også ved inhalation og ved oral indtagelse”.
Nu klækkede så det andet kuld ved Kapuzinerne, igen var der 3 unger, og de havde også ”den sorte plet”. Samtidig havde jeg 2 kuld ved kanarierne som også var klækkede og ligeledes havde symptomet.
Efter lange overvejelser, på anden dagen startede jeg et forsøg med ”F10”. Først havde jeg fortyndet ”F10” efter beskrivelsen, 1:1000 og fyldt en lille portion i en lille sprayflaske med en fin forstøver, således var det mere håndterligt og nemmere at dossere. Jeg gik herefter frem på følgende måde, efter at det spirede frø var godt gennemspulet og godt dryppet af, sprøjtede jeg 2-3 pumpestød ud over det spirede frø, og blandede det godt. En del, ren, fik Kapuzinerne, resten blev blandet med blødfoderet som var beregnet til kanarierne. Jeg må her indskyde at jeg i årevis altid har brugt Blattner´s spireblanding, og som også kanarierne får, altid blandet med blødfoder.
Og nu vil alle spørge ”og hvordan var resultatet”, det viste sig allerede efter 3 dage, ”den sorte plet” var væk, ja væk, som om den aldrig havde været der, jeg kunne på 6 dagen sætte ring på ungerne, og i i mellemtiden sidder de nu på pind.

Foto: Rudolf Spachmann.

Billeder er af Kapuzinerunger uden sort plet, netop ringmærkede, 7 dage gamle.

Med resultatet er jeg tilfreds, selvom jeg kun har behandlet symptomet, men da jeg endnu ikke ved hvad årsagen er, vil jeg ikke løbe med halv vind, men kan denne terapi hjælpe os opdrættere, skal den komme alle til gode, vi trækker alle på samme hammel i den sidst ende.
Endnu kan jeg ikke sige om det kun er et engangsfænomen, eller om det er gennembruddet. Det spirede frø blev kun behandlet i 4 dage og forsøgsvis før æglægningen.
Det er endnu åbent, men jeg vil se med det næste kuld, om kuldet er blevet immuniseret, det vil sige om ”den sorte plet” overhovedet ikke dukker op igen?
Jeg håber med mit bidrag at have hjulpet alle.

”F10” kan bl.a. købes hos ”Futtermittel Blattner”.

For eventuelle spørgsmål og information står jeg gerne til rådighed pr. telefon og mail.

Rudolf Spachmann, DKB dommer FPMCE
Tlf. (0049) 7144 97398  E-mail Rudolf.Spachmann@arcor.de

Artiklen har tidligere været bragt i:
Der Vogelfreund, i Maj-bladet 2007 og Die Gefiederte Welt, Blad nr. 7 årgang 2007.

Vi takker Herr Rudolf Spachmann, Der Vogelfreund og Die Gefiederte Welt for at vi må bringe artiklen på denne side.

Dansk oversættelse: Poul Erik R. Nielsen