T I L S K U D S F O D E R
M I N E R A L E R:


Mineraler til fuglene er en meget vigtig bestanddel af deres daglige tilskudsfoder. Fuglenes kroppe består for over 5% vedkommende af mineraler. Fremfor alt er calcium meget vigtig, det er en af hovedbestanddelene af skellettet. Til æggeskallen er det uundværligt, og det har endvidere med funktionen af nerve- og muskelceller at gøre. Når en sisken lægger et æg bruger den ca. 20% af sin calciumreserve. Vore siskner får 2-3 gange ugentlig calcium i drikkevandet, og i yngletiden er det oftere. (Se skemaet under VITAMINER).

Man opdeler mineralerne i 2 hovedgrupper: Makroelementer, de mineraler som der forbruges "meget" af, og så Mikroelementer, de mineraler som der bruges ganske lidt af, disse kaldes også for sporelementer.

Af makroelementer er der udover calcium også fosfor, magnesium, natrium, kalium, klor og svovl. Som nævnt er der af mikroelementerne kun brug for meget små mængder, men de er ligeså vigtige. De væsentligste er kobolt, zink, jod, molybdæn, mangan, kobber, jern og krom. Vore siskner har konstant skåle stående med forskellige kilder til disse mineraler, og som du kan se på nedenstående billeder er de meget ivrige når der kommer nye forsyninger, og det sker mindst én gang om ugen. Specielt er alle Mexikanerne meget ivrige på disse skåle, de har åbenbart et større behov end de andre arter.

Når fuglene sættes i ynglebure ses det tydeligt på deres mineralbehov, når fuglene er ved at være klar. Ca. 14 dage før første æg bliver skålene meget besøgt, det er det første sikre tegn på at nu vil hunnen igang med at yngle. Det sker før der er påbegyndt redebygning, men når det sker er det til gengæld sikkert at der snart er brug for rede og redemateriale.

En af de nyeste leverandører af mineraler og sporelementer er produktet Orlux Terra Mix. Det kan købes i en sæk á 10 liter, og ligner mest af alt spagnum, hvad der da også er hovedbestanddelen, og med tilsætning af ler og sporelementer. Da vi første gang tilbød vore siskner dette produkt havde vi den oplevelse, at de ret omgående gik ned til skålen for at tage af det. De tager det gerne, som det ses på nedenstående billeder er næsten alt væk fra skål nr. 2. En del af ideen bag disse jordmineraler er også at give fuglene en naturlig kilde til sporelementer og uden at de kommer direkte på bunden af buret. Det betyder mindre risiko for at de optager bl.a coccidiose (oosysten-æg) ved at de piller i deres egne ekskrementer. Vi køber produktet hos Blattner, I Danmark er firmaet Meldgaard i Aabenraa importør af Orlux produkter, de vil sikkeret gerne fortælle hvor du kan købe det. Fuglene har det til rådighed hele året, dog skal man undlade at bruge det når der er redeunger.

Eget foto:

Her ses et foderbord med nye forsyninger af mineraler m.v. 0,6 meget ivrige Mexikanske Psaltria er i gang med at se på sagerne. De er i fældning, så det er ikke på grund af ynglelyst. - Den må vi vente lidt med.

Eget foto: (Sammenklippet)

1. række: skålene er taget ud til genopfyldning.

2. række: skålene er genopfyldt, klar til at sætte ind til fuglene.

3. række: skålene ca. 6 timer efter at fuglene har fået dem ind efter opfyldning.

Alle skålene er lave glaserede lerskåle, ca. 7 cm i diameter. Sættes op på et "foderbord" for at fuglene ikke skal opholde sig så meget på bunden af buret.


Skål Nr. 1, (fra venstre)......................................

Skål Nr. 2...........................................................


Skål Nr. 3...........................................................

Skål Nr. 4...........................................................

Blødfoder, - spiret frø og æggefoder.

Tørt æggefoder m. tørret brændenælde m.v.
Orlux Terra Mix, (jordmineraler - sporelem.)

Tørrede insekter.

Orlux Mineral Mix
Blattner mineraler
Blattner grov havtangmel
Tangmel, (Zeevitaal, fra Schweiz).
Egen gritblanding, (uden trækul)
Trækul, (Quiko)

Skål Nr. 1.
Blødfoder: det spirede frø er ren negerhirse af en god spiredygtig kvalitet. Æggefoderet er en blanding af lige dele: Spinus æggefoder, Orlux Waldvogelfutter, selvfremstillet "røræg" og Spirulina. Du kan se præcis hvordan det tilberedes under FODER+VAND.

Skål Nr. 2.
4 dele tørt Spinus æggefoder, 1 del brændenælde the og 1/4 del mælkebøtte the , købes i f.eks. Matas. (Begge dele køres igennem en persillehakker 1-2 gange for at findele det, men uden at det bliver helt pulver). En 1/4 del tørret timian.
Orlux Terra Mix, (Jordmineraler - sporelementer)

Skål Nr. 3.
Tørrede insekter, 1 del flodrejer, 1 del dafnier og 3-4 dele Blattner Delikat trocken.

Skål Nr. 4.
Orlux Mineral Mix, Blattner mineraler, Blattner grov havtangmel og Zeevital er alle i granuleret form og tages derfor bedre af fuglene. Egen gritblanding uden trækul. Trækul fra firmaet Quiko af typen "Holzkohlen Griess". , det har ligeledes en granuleret konsistens som fuglene gerne tager.

Når gritblandingen er uden trækul er det for at man i en periode kan undgå at give fuglene trækul. F.eks. efter en medicinbehandling med efterfølgende ekstra vitaminer m.v. er det vigtigt at de ikke får trækul, idet det binder vitaminerne, som så bliver neutraliserede. Quiko "Holzkohlen Griess" er en fint granulat af kul, og som ikke støver og sviner så meget i foderskålene. - Fra et firma ved navn "Marstall Pferdefutter, R. Engeler, CH 4538 Oberbipp" i Schweiz kommer det produkt af havalger som hedder "Zeevital". Det er 100% naturprodukt, beregnet til heste, og som indeholder over 60 mineraler. Desuden er det rigt på vitaminer og sporelementer.

Artikel af Orlux, Hvorfor er mineraler i fuglefoderet så vigtig?

Artikel af Orlux, Hvorfor har fuglene brug for calcium?

Artikel af Orlux, Orlux Terra Mix: Mineraler fra jorden til fuglene.

Artikel af Ronald Hvam, Mineraler.

Link til siden m. produktbeskrivelse.