Æggefoder er efterhånden blevet den fælles betegnelse vi benytter om det tilskudsfoder som vi giver til vore fugle i opmadningstiden og fældetiden. Det kan være et færdigkøbt foder, af forskellig fabrikat, eller det kan være hjemmelavet efter den gamle recept med et hårdkogt æg, findelt med en gaffel og blandet op med rasp, til det danner en homogen masse. (Husk at ægget skal koges mindst 10 min). Andre opdrættere har andre opskrifter, men ens for dem alle er, at de har samme formål, at tilføre ekstra proteiner. Det er et tilskudsfoder som vi giver til fuglene i den tid hvor ungerne skal vokse sig store og i den tid hvor der skal ansættes ny fjerdragt. I den øvrige tid af året kun i mere begrænsede mængder, 2-3 gange om ugen og i noget mindre mængder. Husk at proteinindholdet i æggefoderet heller ikke må blive for højt, men skal ligge på ca. 18-21% råprotein. Hvis det bliver for højt kan det nemt forårsage tynd mave hos ungerne, og det var netop ikke hensigten. Nogle opskrifter går på at man slår ægget ud på panden, iblander sødmælk og varmer det hele op indtil det får en fast konsistens. Mælk er pattedyrenes føde og energi til deres unger, men til fugle er det ikke egnet. Fuglens tarmflora mangler det enzym der er i stand til at spalte mælkesukkeret, og det er derfor ikke at anbefale. Vores opskrift på et godt æggefoder følger her: Blødfoder: (Spiret frø + Æggefoder). Vi har gennem årene prøvet mange forskellige slags af blandinger af blødfoder, bestående af færdig købt æggefoder og i andre perioder som hjemmelavet. Vi har ikke kunnet konstatere nogen forskel med hensyn til antal unger om vi har brugt det ene eller det andet. Men det er mere et spørgsmål om at finde et foder som fuglene også gerne tager til sig. (Råd Nr. 2!) En af de bedste blandinger som vi har brugt, og stadig bruger, får du opskriften på her: Det færdige blødfoder blandes én gang om dagen. I den tid hvor der er unger kan det sagtens opbevares i køleskabet til de ekstra gange som man fodrer. Blandingen ser således ud:
Mælkebøtte hoveder: Hvert år høstes halvmodne mælkebøttehoveder som opbevares i dybfryseren. Når hovederne er afblomstrede og igen har lukket sig sammen, og herefter har skudt den gule top op, så er det tid at høste dem. Man klipper fanerne af, ca. ½ cm over frøene, og bevarer en stilk på ca. 2½-3 cm. Det er så efterfølgende nemt at sætte dem fast i forgitteret. Vores siskner får dem rationeret og kun når de har unger, 1 hoved morgen og 1 hoved aften pr. unge de har. Hvis det kniber lidt med at de fodrer ungerne tilstrækkeligt godt kan man selvfølgelig blive nødsaget til at give lidt flere. De vil som regel bære frøene direkte til ungerne når de selv har taget dem. Når man skal plukke mælkebøtterne skal man udsøge sig et sted hvor der er STORE hoveder, ellers giver det ikke rigtig noget. Hvis man har prøvet at plukke mælkebøttehoveder i størrelses ordenen af 30-40 liter af færdige hoveder ved man én gang for alle hvad det betyder for ryg og ben, :-(( - Jeg har derfor udtænkt et plukke-apparat, hovedbestanddelen er skaftet fra et udtjent skuffejern, og så lidt mere. Med den kan du gå oprejst, og på et godt plukkested er det overkommeligt at få gjort. Så er der kun at klippe fanerne af når du kommer hjem, før de kan dybfryses. - (Se billeder af plukke-apparatet under TEGNINGER + TEKN. BILLEDER). Hovederne tages op ca. ½ døgn før brug, i det antal som skal bruges i det følgende døgn, og anbringes i en lav skål, på lidt køkkenrulle, afdækkes med en glasplade med en lille luftspalte. Køkkenrullen suger fugten så hovederne ikke er så fedtede og glaspladen holder på fugten så hovederne ikke åbner sig inden fuglene får dem ind. På denne måde kan man nemt opbevare til hele dagens forbrug. Det er vigtigt at hovedet anbringes i gitteret så fuglene holdes væk fra bunden af buret med urenheder af ekskrementer m.v. Jeg samler ca. 30-40 liter af mælkebøttehoveder til fryseren hvert år. Hertil kommer selvfølgelig det som de får direkte fra naturen uden at det først har været frossen. Halvmodent hirse, og andet: Mange opdrættere bruger halvmodent frø af kolbehirse og sølvhirse. Jeg har tidligere skrevet på dette sted, at der ikke var den store interesse for de halvmodne hirser fra dybfryseren. Den opfattelse må jeg imidlertid nu til at ændre (Feb. 2008). Vi har prøvet at fodre med det, nu i en længere periode, og det er et fortrinligt foder når fuglene først har vænnet sig til det. Hvis det gives til de fravænnede unger tager de først selve hirsefrøene, hvorefter de piller stænglerne totalt fra hinanden. - Men det gælder dog stadig, at de tager de halvmodne mælkebøttehoveder først. Så dem må, og skal, der være plads til i dybfryseren. Man kan selvfølgelig også dybfryse andre halvmodne frøstande, f.eks. grå bynke og natlys. Men det er jo også et spørgsmål om plads i fryseren, og mælkebøtterne fylder ikke meget i forhold til de frø man får ud af det, - og forhåbentlig små siskenunger :-)) Grønt: Af grønt bruger vi næsten udelukkende kinakål. Det er stabilt at få fat på hele året (købes). Fuglene får ikke ret store mængder af grønt, ca. som et lille frimærke pr. fugl pr. dag til Mexikansk sisken. De andre får en smule mere. Når vi bruger kinakål har det sammenhæng med, at det er en af de grøntsager som indeholder mindst nitrat. Man kan også bruge julesalat, men det er ikke så stabilt at få hele året. Nogle opdrættere er af den opfattelse, at den lidt bitre julesalat gør at fuglene fodrer ungerne bedre, og det kan være en fordel hos f.eks. den Gulbugede sisken som ofte kan være lidt "træg" med at fodre ungerne helt færdige. Animalsk foder: Det er ikke nødvendigt at give sisknerne animalsk føde for at få unger på pind. Men de tager det efter tilvænning meget gerne. Vi har i en periode købt både frosne myreæg og frosne pinkys. Det bedste er pinkys, dem er de ret begejstrede for. Vi gav dem i meget små mængder blandet i blødfoderet. Det er helt sikkert et godt foder, og i den periode havde vi efter fældningen meget flotte fjerdragter på alle fugle. Når vi ikke har brugt det i en periode, skyldes det frygt for sygdom p.g.a. den risiko der er i at der kunne blive "glemt" en. Hvis den så efterfølgende kom frem igen kunne den måske udgøre en risiko for en forgiftning m.v. Foder til redeunger og ungfugle: Forældrefuglene får ca. 2 dage før æggene klækker igen blødfoder og vitaminer i.flg. skema. Blødfoderet er en blanding som beskrevet ovenfor og når ungerne er der får de 3 gange dagligt rent spiret negerhirse. Når det sættes ind går de som regel omgående ned til skålen og henter det til ungerne i reden. Morgen og aften får de mælkebøttehoveder. Grønt gives stadig hver dag, men i den tid hvor ungerne er i reden får de det kun sidst på dagen. Grønt i begrænsede mængder er godt, men det er også meget fugt, og det vokser ungerne ikke meget af. Når de får det om aftenen er det med til at give ungerne lidt mere fugt til de mange timer uden føde. Når ungerne kommer ud af reden er det vigtigt at de finder hen til foderet og at de hurtigt lærer selv at tage føde til sig. Det gælder specielt ved Gulbuget sisken. Hvis ikke foderet er anbragt så de hurtigt finder det kan det i værste fald koste dem livet, idet forældrene ofte vil være meget optaget af at komme igang med det næste kuld. Vi har, specielt i starten af vores tid med siskner, mistet ikke helt få unger på det grundlag, og det er selvfølgeligt meget ærgeligt at skulle se på at de dør af den grund. Men hvis man anbringer foderet hvor ungerne opholder sig, altså oppe på pindene, så lærer de det til gengæld meget hurtigt, ofte i løbet af max. 2 dage. Vi har endog set både Kapuziner og Gulbuget nippe til føden allerede på 1. dagen! Eget foto: "Foderbro" - Når ungerne er fløjet af reden er det meget vigtigt at de straks finder føden. Det gælder specielt ved Gulbuget sisken. Det kan koste ungerne livet hvis de ikke ret hurtigt selv finder føden! Vi har lavet en "bro" af trådnet som anbringes på tværs af 2 siddepinde. Herpå sættes 2 skåle med deres foder. I den ene er der er blødfoder og rent spiret negerhirse, og i den anden er der rent perilla frø. Ved perilla frø er skallen så tynd at ungerne nemt klarer at knække den lige fra starten. Når de så først har lært at tage føde selv fra disse skåle anbringes de efter et par dage nede på bunden på foderbordet. Forældrefuglene er jo vant til at føden er her, og ungerne følger så straks med ned idetr de nu er vant til selv at skaffe sig føde. Det er vigtigt at ungerne efter fravænning lærer at tage andet end blødfoder og perillafrø. De skal have samme frøblanding til rådighed som deres forældre får. Man må ganske langsomt lære dem, at det tørre frø også kan bruges som føde. Man kan efterhånden nedtrappe blødfoderet, således at de efter periode på ca. 5-6 uger er foderfaste. Det fungerer bedst hvis ungfuglene ikke går for mange i samme bur, det letter kontrollen med at de alle kan klare sig med det tørre frø. Når man er sikker på at de tager det tørre frø skal man huske på, at de nu er på vej i den første fældning. Her har de i høj grad brug for det ekstra protein til dannelse af den nye fjerdragt, og kan på ingen måde nøjes med det tørre frø. Vand: Skal fuglene have deres drikkevand fra vandhanen, eller skal man gøre noget helt andet? Ét er helt sikkert, fuglene ude i naturen får ikke det rensede og ofte kalkholdige vand som kommer fra vandværket, og som måske også er tilsat andre stoffer, (klor?). Vi har i en perioden, for år tilbage brugt udelukkende regnvand. Vi har til andre formål installeret et regnvandssystem i huset så vi kan opsamle alt regnvand der kommer i tagrenderne. Men vi har droppet det igen p.g.a. risikoen for sygdomssmitte fra de vilde fugle. Desuden er det sikkert heller ikke lovligt at bruge det mere, ihvertfald ikke i de perioder hvor smitten fra fugleinfluenzaen er tilstede. Der tales i fuglekredse i disse år en del om at bruge "surt" vand til fuglene. Det første jeg hørte til brug af surt vand var et foredrag af en kendt belgisk opdrætter ved navn Paul de Nil. Her fik vi en grundig gennemgang af grundene til at man skal bruge det sure vand. Det vand som vi henter ud af vandhanen har en PH-værdi på 7-8. Den præcise PH-værdi afhænger af hvor man bor i landet. Den kan sansynligvis også variere en del hen over året. Fuglene skulle i.flg. Paul de Nil have drikkevand med en PH-værdi på mellem 6,2-6,5. Han gav selv sine fugle det i 3 dage pr. uge, og kun i 3 dage, for som han sagde, for at andre også kan overtage fuglene. - Et andet råd fra ham var at give syge fugle vand med en PH-værdi på 5 i et par dage. Efterfølgende har jeg diskuteret det med adskillige andre fuglefolk, og her hørt om nogle der har gjort gode erfaringer med det. F.eks. en som havde en papegøje som ikke var rigtig på toppen. Der var prøvet forskellige ting, men intet hjalp, men da den fik surt vand var den i løbet af 14 dage igen OK. Som nævnt under SYGDOMME var jeg i denne sommer (2007) hos en tysk dyrlæge som anbefalede at give fuglene "Stilles Wasser". Det er vand som der nede kan købes på flaske og som er uden tilsætningsstoffer. På et spørgsmål om hvilken PH-værdi det havde kunne hun ikke umiddelbart give svar, men efter at hun havde foretaget en måling var svaret at PH-værdien var på 6,5. Altså meget tæt på den PH-værdi som Paul de Nil også anbefalede til fuglene. Hollænderen Aswin Lemmens skriver i sin bog fra 2005, "De Amerikaanse Sijzen" bl.a. om eddike og surhed: Eddike beskytter imod skimmel og bakterier på en naturlig måde. Surhedsgraden i tarmindholdet bliver sådan, at skimmel og bakterier ikke kan overleve. Og videre skriver han: Æbleeddike holder tarmfloraen sund, hvorved også optagelsen af føden bliver mere optimal, samt et bedre stofskifte. Det er således intet nyt i at surhedsgraden i fuglenes tarm har en sammenhæng med dens almene sundhedstilstand, men måske for os ikke så kendt endnu. Jeg tilsætter nu æbleeddike til drikkevandet, således at jeg kommer ned på en PH-værdi på mellem 6,2 - 6,5. Der er nu anskaffet en PH tester så værdien kan kontrolleres og holdes på dette niveau. En sådan PH tester med de nødvendige kalibrerings væsker koster en smule mere end et par Kapuziner siskner, så det er ikke den helt store udskrivning for at sikre den rette værdi på PH skalaen.
Som ovenstående skema viser er det ikke store mængder af eddikesyre der skal til for at ændre surhedsgraden. Når vi hører om, at man kommer en "skvies" i vandet, eller 1 spiseske i 1 liter vand, så må det siges at være alt - alt - alt for meget. Men det skal dog her siges, at vi ikke er bekendt med målinger eller undersøgelser der viser os hvor surhedsgraden bør ligge på drikkevand til fugle. Men at gå ud fra at det ligger på den surhedsgrad som regnvand indeholder er sikkert ikke helt forkert. Da fuglene ganske vist først kan drikke regnvandet når det er landet på jorden, og det derved kan få forandret sit pH indhold alt efter underlaget, og noget af deres drikkevand måske også kommer fra kilder under jorden, spiller næppe den store rolle i det sammenhæng. Nu kunne man så måske bruge regnvand til sine fugle? Ja, og det har vi også brugt for flere år siden, men er gået bort fra det p.g.a risikoen for smitte fra de vilde fugles evt. ekskrementer i vandet. Generelt giver den forøgede surhed på drikkevandet en bedre og mere harmonisk tarmflora, og dermed en bedre fordøjelse og fødeoptagelse. Når der er mere i harmoni i fuglens tarmflora er den ikke så modtagelig for sygdomme, fuglens eget immunsystem fungerer således bedre. Det skulle på sigt give færre syge fugle, og forhåbentlig også fugle som føler sig bedre tilpas. Kunne det så måske betyde en ekstra lille lystig kvidren for ham som prøver på at give dem gode betingelser at leve under, - ja så er det ik´ så ring enda. Lidt teori om PH skalaen: Til dem som gerne vil vide lidt om denne specielle pH-skala vil jeg her komme med lidt teori. Det kan måske give lidt forståelse for hvorfor der er langt fra en pH-værdi på 3,9 og til en pH-værdi på 6,2 Hvis vi har en væske med pH-værdien 0 er det en meget stærk syre. Hvis vi vil ændre den til pH-værdi 1 skal vi fortynde den 10 gange. Hvis vi igen vil ændre denne væske med pH-værdi 1 til pH-værdi 2 skal vi igen fortynde "pH-1 væsken" 10 gange. Eller i skemaform:
Artikel af Orlux, Hvad er æggefoder? Artikel af Orlux, Hvad er tarmflora, og hvordan får man en god tarmflora? Artikel af Orlux, Chia, et magisk frø. Produktbeskrivelser: - (Hvad indeholder tingene, og hvorfor bruger vi det). |