Billeder og grafik er med tilladelse bragt fra bogen "Handbuch der Cardueliden" - Band 1 af Massoth-Claßen

Sort sisken: - Carduelis Atratus

Generelt:

Forekommer ikke i underarter. Men i.flg. Massoth og Classen findes de dog i flere forskellige overgangsformer. Se billeder heraf i bogen ”Handbuch der Cardueliden” Band 1 af Dr. Hans Classen og Karlheinz Massoth.
Sortsisken kom til Europa i starten af 80´erne i ofte meget store flokke. Vi købte et par gange nogle par af disse i Holland. De var på daværende tidspunkt ikke særlig dyre, som vi erindrer det var prisen kun ca. 80 Hollandske Gylden pr. par. (Det svarede til ca. 265,- Danske Kroner.) Vi var dengang ikke så drevne i at holde siskner, så de døde desværre for os inden vi fik dem til at yngle. Da det ikke var muligt at holde dem opgav vi at købe flere, idet det ikke bragte nogen mening når de døde så forholdsvis hurtigt.
Fuglene fik ofte Coccidiose, og det var deres sikre død. På dette tidspunkt var der dog hollændere som var i stand til at holde dem i kondition, og også få dem til at yngle. De bekæmpede konstant Coccidiosen med ESB3 eller Baycox.
I dag er der dog flere gode stammer i Europa af Sortsisken, men man skal dog stadig ”have et øje på hver finger” når man har dem i sit fuglehold. De er stadig meget sarte, og tåler ikke meget modstand. En af modstandene er så ubetinget fugt. Det er ikke nogen god cocktail til siskner, og på ingen måde til den sorte. - Fugten har at gøre med Coccidiosen, idet den i det stadie af dens cyklus hvor den er udenfor fuglens tarmsystem, Oosysten stadiet, holdes i live i et fugtigt miljø. Læs mere herom i afsnittet generelt og sygdomme.

Foder:
Grundblanding, Zeisig 1 fra Blattner.
 
Yngel:
Hvis fuglene holdes fri for sygdomme er det ikke noget problem at få dem til at yngle. De bygger selv rede og passer æg og unger lige så godt som andre siskner.

(Se også afsnittet om generelle forhold for siskner).

Opdrætsartikel: Karl Biedermann, Faulensee, Schweiz.

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

Sort Sisken
Carduelis Atratus

1,0 = 125 mm

Fundet i højde: 3800 mtr.

Dato: 19-11-1951

Findested: Huatara, Titicaca, Bolivia

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

Sort Sisken.
Carduelis Atratus

0,1 = 125 mm

 

Home - Til startsiden