Billeder og grafik er med tilladelse bragt fra bogen "Handbuch der Cardueliden" - Band 1 af Massoth-Claßen


Sørge sisken:
- Carduelis Tristis, (Opdrættet i 1998, DFO)

Generelt:

Forekommer i 4 underarter: Carduelis Tristis, Carduelis Salicamans, Carduelis Pallidus og Carduelis Jewetti.

De to først nævnte arter forekommer begge i Europa, og der yngles regelmæssigt med dem. Tidligere var det meget sjældent at se Sørgesisken, men på et tidspunkt kom der en større import. De kom heldigvis til de rigtige opdrættere, og det er herfra, at de stammer som i dag findes har deres oprindelse. Når fuglene har foretaget deres efterårsfældning er der ikke ret stor forskel på kønnene. Man kan dog med lidt øvelse se lidt sorte fjer på hovedet af hannen, men ved ungfuglene  er dette dog ikke altid så udpræget.

Sørgesisken er vel den kønneste sisken der findes. Det gælder når fuglene kommer i ynglestemning,  de ”farver så om”, specielt hannens farver bliver helt speciel. Helt gul, med sorte vinger og sort kalot. Et fantastisk syn. Der er det specielle ved denne ”omfarvning” at fuglen ikke har en egentlig fældning på dette tidspunkt, men farven på fjerene ændres i denne fase. Det gælder også næbet, som bliver meget mere intens i farven. Alt afhængig af hvilken art det er, er hannens gule farve og hvor ren gul den er, et af de tegn som kan være med til at bestemme den endelige underart.

Sørgesisken egner sig ikke til et kassebur i længde 85 cm. Den bør holdes i udendørs voliere, og her er der på vores breddegrader problemet med fugtigheden. En sisken er bestemt ikke glad for vores fugtige efterår. Vores opdræt fandt sted i udendørs voliere, med adgang til isoleret inderrum. Reden var i den udendørs del. Nogle opdrættere i Tyskland har succes med at holde dem i udendørs volierer til omkring Nytår. Derefter kommer de indendørs i store kassebure. Mere lys, varme og spiret frø samt lidt æggefoder, ja så kommer herefter ret hurtigt i ynglestemning. Hvis de holdes ude hele året falder deres yngletidspunkt ret sent på året. De begynder ikke før juli-august. Vores gode fugleven Hans Haans fra Holland siger altid: ”De begynder når de kan få fanerne fra tidslernes frø”.  Og det var faktisk også af disse tidselfaner, at vores par brugte til at fore reden med.

Foder:
Grundblanding, Zeisig 1A fra Blattner. Hvis den holdes i udendørs voliere om vinteren bør man være opmærksom på et mere energiholdigt foder.

Yngel:
Sørge sisken bruger gerne en Kaiserrede, med kokus indlæg. Af redemateriale vil de have de lidt lysere som det grove redemateriale og laver så en afslutning også med det lidt lysere.
Vi anvender den ”afbleget-hvid” kokus, og materialer af fabrikat ”Sisal Fibre”. Af dette anvendes 3 forskellige typer nemlig: ”Jute”, ”Cocco – Sisal – Juta – Cotone” og ”Cotone”. (Den sidste er hvid rå bomuld). – Husk at give dem de ovenfor nævnte tidselfaner til udpolstring.
Kønsforskelle på ungfugle er ikke synligt. – (Det kan dog måske ses på mørkere vingeslagfjer hvis de fodres med Spirulina).

(Se også afsnittet om generelle forhold for siskner).

Opdrætsartikel: Karl Biedermann, Faulensee, Schweiz.

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

Sørge Sisken
Carduelis Tristis

1,0 = 110 mm
Vægt 12 Gr.

Dato: 24-06-1956
Findested: Dryden, Maine, USA

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

Sørge Sisken
Carduelis Tristis

0,1 = 100 mm
Vægt 11 Gr.

Dato: August 1955
Findested: Dryden, Maine, USA

 

Sørge Sisken, underart Salicamans, Carduelis Tristis Salicamans.
Findested: Santiago, Californien, USA

1,0: Mørkere farver, ryggen mere olivengrøn, de hvide vinge- og skuldertegninger er større.
0,1: Vingerne og halen har større tegninger.

 

Home - Til startside