Billeder og grafik er med tilladelse bragt fra bogen "Handbuch der Cardueliden" - Band 1 af Massoth-Claßen


Mexikansk sisken:
- Carduelis Psaltria, (Opdrættet i 1988, DFO)

Generelt:

Forekommer i 6 underarter: Carduelis Psaltria Psaltria, Carduelis Psaltria Jouyi, Carduelis Psaltria Columbianus, Carduelis Psaltria Hesperophilus, Carduelis Psaltria Witti og Carduelis Psaltria Croceus.

Alle Mexikanske siskner kan under et betegnes som krævende fugle at holde. Ikke alene at få dem til at yngle er svært, men også bare at holde dem i en ordentlig stand. De får nemt sygdomme og når det sker er det meget svært at genoprette. Så her gælder det virkelig om at holde dem fri for sygdom. De kan sagtens holdes i voliere om sommeren, og til yngletiden egner et kassebur sig. Alle hunner fra de forskellige underarter ligner hinanden, undtaget Columbia hvor halen på undersiden er helt sort, her har alle de andre nogle hvide fjer. Der findes ikke ret mange her i Danmark, og det  gælder for alle arterne. I Tyskland er der flere opdrættere, men mange har her opgivet at holde dem  vel sagtens på grund af sværhedsgraden. Hvis du ønsker at prøve kræfter med denne kønne sisken, så forvis dig om at det er artsrene fugle, køb dem ved en opdrætter som du har tillid til har renavlede fugle. – Hvis du engang har oplevet at se en Mexikansk sisken flyve gennem volieren, ja så et det et syn som man sent glemmer. Den gule bug og den sorte ryg, krydret med de hvide fjer som kommer mere synligt frem under flugten, det er bare et syn!

Psaltria er den vi normalt kalder for Mexikansk sisken, og betegnes som nominatformen. Den er i størrelse en anelse mindre end Kapuzinersisken, og slankere. Der er tydelige kønsforskelle. Den er en af de kønneste af alle sisknerne når den er helt færdigudfarvet. Hos hannen ses ofte tendens til ved første ungefældning ikke at farve helt igennem til den "rene" sorte rygfarve. Man skal passe på med ikke at forveksle den med den grønryggede underart, Hesperophilus.

1,0 Carduelis Psaltria Jouyi

Foto: © Jörg Nitschky-Germann

Jouyi er den mindste af de Mexicanske siskner. - Men ligner meget nominatformen "Psaltria". Man bør være meget opmærksom på ikke at sammenblande de to arter.

Jouyi, kaldes ofte blot for ”Jouyi”. (Opdrættet i 2001, DFO). Den er noget mindre end Psaltria, men er farvemæssigt helt som denne. Nogle mener dog, at hos hannen går den sorte farve lidt dybere under øjet end hos Psaltria. Jouyi betegnes også som den letteste af de mexicanske siskner når det gælder yngel. Vi købte i sin tid 3 par og fik året efter 21 unger af disse. Men det var nok begynderheld. Der findes enkelte her i Danmark i øjeblikket, og nogle i Tyskland. Problemet med Jouyi er, at det er meget svært at skaffe blodfornyelse til dem. Næsten alle de kendte stammer af Jouyi kommer oprindelig fra en opdrætter ved navn Matthias Teumer. - De 2 af vores første par hentede vi syd for Berlin og det sidste par i Dresden. Begge opdrættere havde oprindelig købt deres fugle hos Teumer.

Foto: Eget foto, 1,1 Columbia m. 5 unger.

Columbianus, kaldes ofte blot for Columbia. (Opdrættet i 1999, DFO). Størrelsesmæssigt er den imellem Psaltria og Jouyi. Det er som nævnt ovenfor den eneste som man med sikkerhed kan adskille fra de andre, idet den, både han og hun, har helt sorte fjer på halens underside. Det er en af de få arter som vi har haft 5 unger af i ét kuld. Den er ikke så sjælden som Jouyi, og forekommer i flere stammer og er derfor ikke så problematisk m.h.t. blodfornyelse som hos Jouyi.

(Se flere Columbia billeder under opdrætsberetning af Hans-Jochen Rein).


Foto: © John Quatro.

Grønrygget (Mexikansk) Sisken Der er tydelig forskel på hannen fra de øvrige Mexikanske siskner.

Hesperophilus, kaldes ofte blot for Grønrygget. (Er også set benævnt som Arkansas sisken). (Opdrættet i 2006, DFO). Den er på størrelse med nominatformen, Psaltria, og hunnerne ligner hinanden til forveksling. Hannen derimod har sort på kalotten, ryggen er grønlig, med svage sorte striber. Den er meget sjælden, og forekommer kun hos meget få opdrættere i Tyskland.

Witti, har næppe været i Europa overhovedet.

(Seneste nyt om den 6. underart, Croceus d. 15-11-2007):
Carduelis Psaltria Croceus er for os en nyhed. Den kan ses på Frau Stefanie Rick´s salgsside, hvorpå der også kan ses de fleste af de amerikanske siskner. Frau Rick er tvivlende på, om det er en underart af Psaltria Psaltria eller en underart af Columbianus.
Fra anden side forlyder det imidlertid, at den skulle være udbredt i det område i mellem hvor netop disse 2 arter findes. Den skulle også have ligheder mellem begge de 2 nævnte arter. Ryggen er lignende Columbianus og det yderste halefjer skulle i begge sider på undersiden af halen være hvide som på Psaltria, og resten er sorte, som på Columbianus.

Foder:
Grundblanding, Zeisig-1 fra Blattner.

Yngel:
Mexikansk sisken bruger gerne en Kaiserrede, med kokus indlæg. Af redemateriale vil de have de lidt lysere som det grove redemateriale og laver så en afslutning også med det lidt lysere.
Vi anvender den ”afblegede-hvide” kokus, og materialer af fabrikat ”Sisal Fibre”. Af dette anvendes 3 forskellige typer nemlig: ”Jute”, ”Cocco – Sisal – Juta – Cotone” og ”Cotone”. (Den sidste er hvid rå bomuld).
Hannen er ofte meget ivrig, og jager hunnen i buret på rigtig sisken vis.
Det kan være svært at få Mexikansk sisken i ynglestemning, idet den ofte har en lille mellemfældning. Hvis han og hun har dette tidspunkt forskelligt er det ofte i praksis umuligt at få yngleresultat af dem. Man kan ved købet sikre sig at de er født på samme tidspunkt. Eller om bedre fra den samme opdrætter, så kendes deres rytme måske mere præcis. Men når man når så langt at der er befrugtede æg i reden, så er den sidste periode til gengæld ofte mere uproblematisk. De fodrer ofte deres unger godt, både hun og han. Når man er nået så langt kan således godt tillade sig at forvente at resten også lykkes.
Kønsforskelle kan ses på ganske unge fugle, hannerne har fire hvide striber i vingerne.
(Der er ikke farveforskelle på vingefjerene selv om de fodres med Spirulina).

(Se også afsnittet om generelle forhold for siskner).

Opdrætsartikel: Karl Biedermann, Faulensee, Schweiz. (PSALTRIA).

Opdrætsartikel: Hans-Jochen Rein, Ammerbuch-Altingen, Tyskland. (COLUMBIANUS).

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

Mexico Sisken, - Psaltria
Carduelis Psaltria

Den afbillede fugl er 1,0

Fangenskabsfugl.

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

(Mexico Sisken), - Columbia Sisken
Carduelis Psaltria Columbianus

1,0 = ca. 90 mm

Dato: 17-03-1950

Findested: Maracaya, Venezuela.

 

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

(Mexico Sisken), - Grønrygget Sisken
Carduelis Psaltria Hesperophilus

1,0 = ca. 95 mm

Dato: Marts 1899

Findested, El Monta, Californien

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

(Mexico Sisken), - Grønrygget Sisken
Carduelis Psaltria Hesperophilus

0,1 = ca. 95 mm

Dato: August 1896

Findested, Sapadena, Californien

 

Home - Til startside