Billeder og grafik er med tilladelse bragt fra bogen "Handbuch der Cardueliden" - Band 1 af Massoth-Claßen


Kapuziner sisken:
- Carduelis Cucullatus, (Opdrættet i 1982, LFO)

Generelt:

Forekommer ikke i underarter. Men den findes i et antal af mutationer, specielt i Tyskland og Holland. Naturformen er efterhånden udbredt her i Danmark. Da vi i 1982 købte de 2 første par var der kun hanner at få i Danmark, så vi måtte dengang køre ned midt i Tyskland for at få hunner. På daværende tidspunkt lykkedes det os, efter meget intens søgen, kun at få kontakt til 5-6 fugleholdere som havde Kapuzinersisken her i Danmark.- Og opdræt var noget man drømte om.

Kapuziner sisken er en fantastisk fugl. Utrolig farve og samtidig en fortrinlig sanger. Den tilpasser sig nemt til udevolieren, og yngler fint i et kassebur. Volieren er selvfølgelig kun ment som sommerrecidens. Der er tydelige kønsforskelle.

Der findes stammer med forholdsvis ”store” fugle, og hvor vingespejlet ikke er rødt, men er lysere, (gulligt). Det skyldes sandsynligvis at der på et tidspunkt har været indkrydset Magellan sisken i de daværende stammer. Sådan bør de ikke være. En Kapuziner er en lille fugl med røde vingespejl. (Ikke at forveksle med de hvide fjerkanter længere tilbage på vingerne). Der kan på ældre hun fugle ses, når de har fældet nogle gange, at de får et mere og mere hvidt hoved, det bør ligeledes undgås i avlen. Om det har noget at gøre med de ovennævnte mutationer skal vi lade være usagt. Der findes også fugle hvor hannens sorte hovedtegning er brudt helt under næbet, det er også en fejl, det skal gå ubrudt hele vejen rundt. Hunnerne har normalt et flot rødt bryst.
Med hensyn til mulig indkrydsning af andre siskenarter i Kapuzinersisken var dette bl.a. et af problemerne med det ellers så udmærkede tiltag ” Red Skin Recovery Project”. Dette projekt gik ud på at opdrætte et større antal individer, der skulle forberedes på genudsætning i naturen. Det var bl.a. nødvendigt at foretage en gentest, for at sikre at fuglene var ”rene” Kapuzinere. – (Se artikel skrevet af Jörg Nitschky-Germann, på denne home-page).

Foder:
Grundblanding, Zeisig-1A fra Blattner. Kan evt. tilsættes ekstra Negerfrø i yngletiden. Men pas på med ungfugle, og specielt hvis der går en del sammen. De vil ofte kun tage dette hvis de får muligheden, og det kan nemt føre til leverskader.

Yngel:
Kapuziner bruger gerne en Kaiserrede, med kokus indlæg. Af redemateriale tager de gerne de lidt mørkere som det grove redemateriale og laver så en afslutning med de lidt lysere.
Vi anvender den ”normale” kokus, og materialer af fabrikat ”Sisal Fibre”. Af dette anvendes 3 forskellige typer nemlig: ”Jute”, ”Cocco – Sisal – Juta – Cotone” og ”Cotone”. (Den sidste er hvid rå bomuld).
Hannen er ofte meget ivrig, og når der kommer unger skal man være meget opmærksom på, at han ikke smider dem ud af reden.
Kønsforskelle på nyudfløjne unger kan ses på brystfarven. Hunungerne er mere rødlige i farven.  Men det kan kun ses hvis der i buret også samtidig er hanunger til sammenligning, idet de er mere gullige i brystfarven. (Dette tegn ses kun i 1-2 dage efter udflyvning). Men ellers har hannerne, som hos de andre siskner, mørkere og mere dybsorte vingeslagfjer hvis man fodrer med Spirulina. Det giver iøvrigt i fældningen meget flotte farver, spirulina indeholder ca. 20 gange så meget betakarotin som gulerødder. Den røde farve bliver helt utrolig flot dyb rød, og så er det et rent naturprodukt, i modsætning til diverse farvefoder.

Liste I:
Kapuziner sisken er opført på Washingtonkonventionen som Liste I. - Det betyder normalt at der skal være et CITES dokument på fuglene. Men der er nu taget det skridt, at den i fangenskab er så talrig, at dette nu ikke længere findes nødvendigt. Samtidig bortfalder også krav om fast fodring. (Se DF. 5/2007 side 147).

(Se også afsnittet om generelle forhold for siskner).

Opdræts artikel: Jörg Nitschky-Germann, Büttelborn, Tyskland.
Artiklen behandler også emnet:
Red Siskin Recovery Projekt (RSP) American Federation of Aviculture.

Billedet er malet af:
© HERMANN HEINZEL

Kapuziner Sisken

Carduelis Cucullatus

1,0 = 90 mm

Fangenskabsfugl

05-12-1963

 

Home - Til startside